En ekstra straf til ikke-danskere:
Vi fjerner håbet og loyaliteten fra folk

Af Metin Lindved Aydin, byrådskandidat for Radikale Venstre

Aarhus Stiftstidende 07.05.2021

Uanset, hvor lang tid siden man har afsonet sin fængselsstraf, vil man aldrig kunne blive en fuldgyldig del af samfundet. Er det dét, Danmark skal stå for? Noget tyder på det.

Et flertal i Folketinget har for nylig skærpet kravene for, hvornår man kan blive dansk statsborger. Et af kravene er, at personer med en betinget eller ubetinget fængselsdom ikke kan søge om dansk statsborgerskab. Man må altså ikke have begået kriminalitet på noget tidspunkt i sit liv for at kunne blive dansk statsborger.

Kriminalitet skal straffes. Det kan vi hurtigt blive enige om. Men hvad så efter man har afsonet sin straf? Er man så stadig kriminel? Er det en tillægsstraf ikke at kunne blive dansk statsborger, og er det lighed for loven?

Uden rimelighed, klogskab eller håb – er det sådan dansk udlændingepolitik bør være?

Udover at sørge for retfærdighed skal en fængselsstraf også gerne sørge for, at man ikke begår kriminalitet igen. At man bliver en lovlydig borger igen lige som alle andre. En medborger i det danske samfund.

Med den nye skærpelse af kravene for at søge statsborgerskab vil en tidligere kriminel aldrig kunne blive fuldgyldig medborger. Uanset hvor meget man angrer og fortryder sine gerninger. Han eller hun vil aldrig være en del af det samme team som vi andre – hvad mon det gør for fællesskabsfølelsen og sammenhængskraften i vores lille land?

Det er min opfattelse, at de fleste, der har begået kriminalitet i deres liv, fortryder det, efter at de er kommet videre. Og nogle gange er det, som de er kommet videre fra, i virkeligheden blot ungdommelig kådhed eller dumhed. Skal det være en straf resten af livet?

Jeg mener, at det er urimeligt. Og så er jeg overbevist om, at det er uklogt, for vi vinder ingen loyalitet til fællesskabet hos den, der føler sig urimeligt behandlet, eller den, som mister håbet. Uden rimelighed, klogskab eller håb – er det sådan dansk udlændingepolitik bør være?