Vi skal træffe nye valg om dyrevelfærd

Af Metin Lindved Aydin, byrådskandidat for Radikale Venstre i Aarhus

JyllandsPosten 16.11.2020

Nedlukningen i Nordjylland og nedslagtningen af millioner af mink må sætte mange tanker i gang hos os alle. Hvad enten det handler om beskæftigelse og menneskers levebrød, eksportindtægter, smitterisiko eller dyrevelfærd, vedrører det os alle.
Man kan ikke undgå at blive følelsesmæssigt berørt, når man ser menneskers livsværk og store investeringer synke i grus. Vi skylder som samfund at spænde et sikkerhedsnet ud under de mennesker og virksomheder, der nu for en stor dels vedkommende sikkert for bestandigt må lukke ned for deres aktiviteter.
Samtidigt giver det måske anledning til at nytænke vores produktionsapparat, der ikke kun har vist sig at være sårbart i forhold til sygdomme, men som også gennem årene har været genstand for opmærksomhed grundet kritisable forhold i bure og stalde.
Ingen har færdige løsninger på den ulykkelige krise, men muligheden for at træffe reflekterede valg er nu til stede for både lovgivere og forbrugere.

Måske er det ved at være slut med at kunne købe 5 frosne kyllinger til 100 kroner i hypermarkedet.
Måske er det snart forbi med at holde dyr i for små bure med det primære formål at høste deres pels og lave brændsel og plantegødning af kødet, fedtet og knoglerne.
Måske må vi vænne os til, at større sikkerhed og dyrevelfærd medfører, at vi vil skulle betale en højere pris for de fødevarer og luksusvarer, som vi udvikler og udvinder i vores husdyrproduktion. Og hvis vi gør det, så har husdyr, forbrugere og producenter vundet – men det kræver, at vi er indstillede på at ændre vores forbrugsmønstre og en grundlæggende gentænkning af blandt andet vores fødevareproduktion.