Vi risikerer en trafikprop i byens hjerte: Hvordan vil I stoppe 21.000 flere biler ind?

Aarhus‛ indbyggertal vokser og med det også antallet af biler. Sidste år oplevede vi en tilstrømning af 6.300 nye borgere, og hvis man antager, at ca. hver tredje nye århusianer har en bil, betyder det cirka 2.100 ekstra biler på byens veje.

Fortsætter denne udvikling i 10 år, vil vi i 2035 have yderligere 21.000 biler, hvilket vil skabe stor trængsel og frustration på vores veje.

Det har sagkundskaben forudset for længst, og de kilometerlange bilkøer og den tidsperiode, hvor myldretidstrafikken opstår om morgenen og ved fyraften, vil blive længere og længere frem mod 2035, hvor den vil være blevet en permanent tilstand, hvis vi ikke griber ind nu.

Løsningen er ikke at lede flere biler ind i den centrale by, for den historiske og geografisk begrænsede midtby fungerer som en tragt, der ikke kan blive større. Løsningen er heller ikke at etablere flere parkeringspladser eller at give bilerne bedre adgang til midtbyen, for det vil tiltrække endnu flere biler og medføre en bilprop i byens hjerte.

De indsatser, vi har sat i værk i kommunen, handler således ikke om at begrænse bilisternes frihedsrettigheder, men om at undgå, at vi i en overskuelig fremtid ender med en by, der er fuldstændig lukket ned på grund af trængsel på vores veje.

Vi skal sikre en blid overgang, hvor midtbyens beboere fortsat kan vælge deres foretrukne køretøj, mens de, der ikke absolut behøver at køre hele vejen til centrum, anspores til at benytte alternative transportformer.

Forestil dig brede supercykelstier, et udbygget A-bus-net og en løsning, hvor man kører med bil til strategisk placerede parkeringsanlæg, som med effektive forbindelser til letbane eller BRT-busser på kort tid bringer folk videre til et centrum, der får et helt andet liv på menneskers præmisser.

Med de løsninger bliver Aarhus en bæredygtig og levende by.