Hvor længe må udlændingepolitikken svække dansk økonomi?
Af Metin Lindved Aydin, byrådskandidat for Radikale Venstre i Aarhus
Jyllands Posten 27.07.2021
Vores tidligere konservative økonomi- og erhvervsminister og nuværende direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen udtrykker i Berlingske en stor bekymring for politikernes fobi over for udlændinge. Ifølge Brian Mikkelsen er politikernes fobi med til at ødelægge dansk økonomi, for Danmark mangler arbejdskraft.
I en række brancher er der nu så stor mangel på arbejdskraft, at 1/5 af toplederne i de 1000 største danske virksomheder i en rundspørge oplyser, at de bliver nødt til at takke nej til ordrer, og 1/4 af samme forventer at måtte gøre det i fremtiden. Danmarks Statistik dokumenterer en voldsom og stigende mangel på arbejdskraft, og for bygge- og anlægssektoren skal vi tilbage til før 2006 for at se noget, der ligner.
Men hvad er mangel på arbejdskraft? Det er det samme som lavere omsætning, indtjening og vækst i Danmark. Det er virksomheder, der står med et uforløst potentiale for vækst, men ingen mulighed for at udfolde det. Ifølge Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, er vi gået glip af 38.000 job på grund af mangel på arbejdskraft i Danmark det seneste halve år.
Det er rigtig mange milliarder, vi går glip af, og derfor bør denne konsekvens af udlændingepolitikken fremhæves. Så stor tak til Brian Mikkelsen og Dansk Erhverv for at italesætte det.
Der er bred konsensus i dansk politik om, at Danmark skal føre en stram udlændingepolitik – fra regeringen og helt ud til den yderste højrefløj. Men hvor længe må udlændingepolitikken svække dansk økonomi?
Vi glemmer, hvilken betydning udenlandsk arbejdskraft har for Danmark. Hvor vil dansk landbrug, plejesektoren, rengøringssektoren, håndværket og alle servicefagene være om få år, hvis ikke vi i højere grad gør det muligt og attraktivt for arbejdstagere at finde beskæftigelse i Danmark?
Det er der et flertal af vores politikere, der ikke vil forholde sig til.
Udlændingepolitikken i dansk politik bliver derfor reduceret til et spørgsmål om, hvordan vi begrænser enhver form for indvandring. Men hvis udlændingepolitikken fortsat kun må blive strammere og strammere, hvordan skal vi så løse manglen på arbejdskraft?
Den stigende mangel på arbejdskraft bliver i sidste ende et spørgsmål om, hvordan vi skal finansiere det velfærdssamfund, vi holder så meget af og ønsker at bevare. Det er et problem, man ikke kan blive ved med at forbigå.