Behov for større medejerskab i VE-projekter


Af Metin Lindved Aydin, arkitekt, medlem af Teknisk Udvalg, medlem af Aarhus Byråd for Radikale Venstre

I en tid, hvor klimakrisen kræver øjeblikkelig handling, er det afgørende, at vi i Danmark øger vores produktion af vedvarende energi (VE) som solceller og vindmøller. Med den politisk vedtagne Klimaplan 2025-2030 har vi taget det ansvar på os i Aarhus Kommune. Samtidig oplever vi dog, at mange projekter møder lokal modstand, eksempelvis ved Vosnæs, hvilket bremser den nødvendige omstilling. Den mest effektive løsning for at opnå større opbakning til VE-projekter er at sikre større borger-ejerskab og lokal inddragelse i processen.

Først og fremmest er borgernes medejerskab med til at skabe en følelse af tilhørsforhold og ansvar. Når lokale borgere bliver medejere af vindmøller eller solcelleparker i deres nærområde, opnår de ikke kun økonomiske fordele, men også en dybere forståelse for og interesse i projektets succes. Dette kan være med til at reducere konflikter og modstand, da man i stedet for at være en “modstander” bliver en “medskaber” af den grønne omstilling.

Derudover vil borger-ejerskab kunne sikre en mere retfærdig fordeling af de økonomiske gevinster ved VE-projekter. I dag er det ofte store energiselskaber, der høster de økonomiske fordele, mens lokalbefolkningen blot oplever landskabsændringer og potentielt gener som støj og visuelle påvirkninger. Ved at gøre borgerne til medejere skabes der en retfærdig model, hvor gevinsterne fordeles bredere og lokalområdet får reel nytte af projektet.

Et større borger-ejerskab i VE-projekter kræver dog mere end blot muligheden for at købe anparter. Vi har behov for en model, der sikrer, at alle – også dem uden økonomisk overskud – kan deltage og få del i gevinsterne. Det kunne for eksempel være gennem kommunale støtteordninger eller lavrentelån, der giver lokalbefolkningen økonomisk adgang til projekterne. På den måde kan VE-projekter blive både folkelige og demokratisk forankrede.

Desuden er det vigtigt, at borgerne inddrages tidligt i planlægningen af VE-projekter. Ægte borgerinddragelse handler om mere end blot høringsprocesser, informationsmøder og envejskommunikation. Det kræver, at man fra starten inviterer lokale stemmer til at forme projektet og dets placering. Ved at tage borgernes perspektiv alvorligt, kan vi sikre, at VE-projekterne designes på en måde, der tager hensyn til lokale ønsker og bekymringer – og dermed opnå en bredere og mere vedvarende opbakning. Og her er der plads til forbedring i Aarhus Kommune.

Klimakrisen kalder på hurtig handling, men uden borgernes opbakning bliver det svært at opnå den nødvendige omstilling. Ved at fremme større medejerskab og ægte inddragelse kan vi sikre, at vedvarende energi ikke kun er en grøn, men også en demokratisk omstilling, hvor alle er med til at drive udviklingen fremad.